top of page
Ulrik G.

Det normale er ikke sundt!

Updated: May 14, 2023


Dette er måske den vigtigste bog, du nogensinde vil komme til at læse om vores fysiske og mentale sundhed. Chris Macdonald har skrevet en forskningsbaseret bog om sundhed og velvære, der vil ændre livet til det bedre for alle læsere. ’Ikke til forhandling’ er et must-read for alle læsere”.


Bedre anbefaling kan en bog vel ikke få? Og den stammer fra en af vores eksperter på området, professor Bente Klarlund Petersen. Chris Macdonald er mest kendt som ’sundhedsguru’ på TV med programmer som U-TURN 1 og U-TURN 2, der viste, at mennesker med store psykiske og fysiske udfordringer kunne få det bedre, hvis de lagde deres liv om.


Men i denne bog er det en anden Chris Macdonald, vi møder. Her er han den dygtige, velskrivende og reflekterende fagmand, der med masser af gode eksempler forklarer, hvordan vi kan få et bedre liv, hvis vi tænker os lidt om og bruger al den viden, vi har om kroppen og psyken.


Mennesket er biologisk skabt til at klare sig som jæger-samler, som homo sapiens har været i over 99% af vores tid på jorden. Vores krop er ikke skabt til en tilværelse i et moderne samfund, der ofte er præget af, at vi ikke får den rigtige kost, får for lidt søvn, ikke har gode sociale relationer og bevæger os for lidt. Et studie har faktisk vist, at man med den rigtige adfærd kunne forebygge omkring 80% af alle sygdomstilfælde.


Chris Macdonalds hovedbudskab er, at hvis vi lærer at respektere de grænser, som vores krop sætter, så kan vi få det bedre. Han kalder det også ’livets ligning’, og den er ’ikke til forhandling’ som titlen på bogen.


Han tager til den afrikanske savanne og følger jægere-samlere for at finde ud af, hvad de gør fjernt fra et moderne liv. Han bruger al den nyeste forskning og mange gode eksempler, når han skal forklare, hvorfor rigtig kost, søvn, bevægelse og socialt samvær er så vigtigt.


Der er mange gode pointer i bogen, hvor han gennemgår den store viden, vi efterhånden har om det, som giver den sunde krop og det gode liv. I en boks s. 154 er det skåret ud i pap:

Overskrift: Vil du være syg, så hold dig vågen. Og det pindes ud med disse eksempler: Type-2 diabetes, Hjerte-kar-sygdomme, Mentale sygdomme og Kræft.


I kapitlet ’DEN LILLE STORE FORSKEL – en procent er nok’ forklarer han, at det kun er én procent, der adskiller os fra vores biologiske slægtning chimpansen. Mens chimpansen stadig guffer bananer og biller i sig i den afrikanske jungle, har vi opfundet både smartphone, kan lande på månen, og vi har øget vores overlevelse, så vi bliver over 80 – og ikke omkring 30-40 år. Og den hjerne kan vi bruge til at få bedre styr på vores eget liv og håndtere de ting, der ikke er til forhandling.


Kan det lykkes? Ja, selvfølgelig. Men vi skal erkende, at den moderne verden, som vi lever i, ikke er god for de biologiske krav, som ligger i os. Drop IPad ‘en, bevæg dig mere og vær sammen med andre. Og glem ikke, hvad forskeren Michael Pollan efter flere års studier kunne formulere i syv ord: ”Spis mad. Ikke for meget. Mest planter”. Maden er selvfølgelig ikke superforarbejdet og frisk.


For mig står der dog et ubesvaret spørgsmål tilbage: Hvordan kan amerikaneren Chris Macdonald, der først kom til Danmark som voksen, skrive et så levende og varieret dansk? Det glæder jeg mig til at spørge ham om en dag.

-----------

Chris Macdonald: Ikke til forhandling – livets ligning. (2020)

Comments


bottom of page